Zweedse prinsessentaart

Prinsessentaart

Hoera, weer een jaartje bij! De jarige trakteert, niet met de taart zelf, maar met het recept. Een van de Zweedse taarten die het meest tot de verbeelding spreekt is voor mij de prinsessentaart of prinsesstårta. Voor ik de taart voor het eerst zelf maakte, leek het me een taart die niet zo makkelijk te maken is. Uit verschillende Zweedse recepten (in Zweden hebben ze de gewoonte alles in kopjes of dl uit te drukken dus ik heb het voor jullie al naar gewicht omgezet) en met de kennis die ik het voorbije schooljaar tijdens de opleiding “Patisserie” bij Spermalie in Brugge opdeed, stelde ik mijn eigen recept samen.

Een prinsessentaart vind je in allerlei kleurtjes en met allerlei smaken. Aan de binnenkant ontdek je laagjes biscuit, frambozen en vanille-slagroom. De kenmerkende buitenkant is een laagje marsepein. Het is dé taart voor speciale gelegenheden. Hieronder vind je een klassiek recept. Het enige niet-klassieke is dat de typische groene marsepein met het roosje ontbreekt. Ik ging deze keer voor een witte versie.

Wist je trouwens dat er aan de prinsesstårta een Belgisch tintje zit?

Fika met prinsessentaart

Wat heb je nodig om zelf een Zweedse prinsessentaart te maken?

Voor de biscuit

  • 4 eieren
  • 130 gram suiker
  • 50 gram bloem
  • 50 gram aardappelzetmeel (kan je eventueel ook vervangen door maïszetmeel aka Maïzena)
  • 7 gram bakpoeder

Voor de vanille-slagroomvulling

  • 400 ml slagroom
  • 300 gram frambozen (ik gebruikte diepvries frambozen)
  • 400 ml melk
  • 1/2 vanillestokje
  • 4 eigelen (met het eiwit kan je bijvoorbeeld deze taart maken)
  • 250 gram fijne witte suiker
  • 40 gram maïszetmeel
  • 50 gram boter

Voor de afwerking

Marsepein (ongeveer 500 gram), groene en roze kleurstof, poedersuiker.

Recept Zweedse prinsessentaart

Voor de bodems

Klop de eieren op met de suiker tot je een stevig wit schuim hebt. Meng de droge ingrediënten en spatel deze onder de massa.

Neem een springvorm met diameter 20 cm (met op de bodem een stukje bakpapier of taartring (de randen niet invetten!) en verdeel het mengsel in de vorm. Je kan alles in een vorm gieten en de taart later horizontaal in drie lagen snijden of je kan aan de slag gaan met 3 taartringen, zoals ik gedaan heb. Verdeel het deeg dan mooi over de taartringen zodat je laagjes even dik zijn.

Zet in de oven, op 180 graden. De baktijd varieert van 10 minuten als je met aparte taartringen werkt tot 30 minuten voor wie met 1 springvorm werkt. Prik even met een stokje in de biscuit om te zien of deze klaar is (dan blijft het deeg niet meer aan het stokje hangen).

Laat de bodems even afkoelen en snij daarna voorzichtig met een mesje langs de randen van de taartringen/springvorm.

Voor de crème patissière en de vanillecrème

Doe de helft van de suiker en de melk in een steelpan en zet op het vuur. Roer af en toe tot de melk kookt.

Doe de andere helft van de suiker, de maïzena en de eieren in een maatbeker. Roer alles goed door.

Eens de melk kookt, kan je een beetje van de melk in de maatbeker doen, goed roeren en vervolgens de inhoud van de maatbeker bij de melk doen. Goed roeren tot de pudding stevig begint te worden. Voeg er tenslotte de boter aan toe en roer stevig door.

Dek af en laat volledig afkoelen.

Klop de slagroom op tot een stevige massa.

Voor de afwerking

Nu komt het spannende moment: we gaan de taart opbouwen! Een tip die ik van Ingrid kreeg is om eerst een paar strookjes bakpapier in een driehoekje voor je te leggen. Dan kan je straks properder werken om de marsepein errond te doen.

Op die papiertjes leg je de onderste bodem. Ik doe eerst rondom een laagje opgeklopte slagroom. Aan de binnenkant van dat laagje leg ik een rijtje frambozen. De rest van de frambozen leg ik in de cirkel. Hier gaat dan een dun laagje slagroom op. Vervolgens leg je de tweede biscuitlaag. Doe hier een dun laagje van de vanillecrèmepudding op. Vervolgens de derde biscuitlaag. Doe nu rondom de biscuitlagen een dunne laag slagroom.

Meng daarna de overschot van de vanillecrème met de rest van de slagroom. Dit doe je zo bol mogelijk bovenop de derde biscuitlaag. Nu mag je de 3 papiertjes vanonder de taart trekken.

Kneed de marsepein soepel en voeg desgewenst de voedingskleurstof toe. Hou een beetje marsepein apart om een roosje van te maken.

Rol de marsepein dun uit. Leg de marsepein voorzichtig over je taartje. Je kan de marsepein voorzichtig onder de rand van je taart steken. Snij de overschot weg.

Knutsel met het restje marsepein nog een roosje in elkaar en werk je taart af. Smakelijk!!

Prinsessentaart bij Vete-katten in Stockholm

Waar kan je prinsessentaart eten in Zweden?

In het kort: in de meeste konditori‘s! De prinsessentaart is een echte klassieker. Mijn persoonlijke favorieten vind je bij Vete-katten, Haga Bageri en Mr. Cake. Geen reisje naar Zweden op de planning en geen zin om zelf aan de slag te gaan? Ook bij Ikea verkopen ze roze prinsessentaartjes.

Wist je dat een prinsesstårta met gele marsepein een prinstårta of prinsentaart genoemd wordt en een met rode of roze marsepein een operatårta of operataart?

Het verhaal van de prinsessentaart

Het was de Zweedse Jenny Åkerström die het oorspronkelijke recept voor deze taart (zonder fruit) bedacht en voor het eerst neerschreef in het Prinsessornas kokbok-kookboek uit 1948. Jenny was de lerares van de drie dochters van prins Carl, hertog van Västergötland (en broer van de toenmalige Zweedse koning) en Ingeborg van Denemarken.

De taart heette oorspronkelijk grön tårta, maar kreeg de naam prinsesstårta omdat de prinsessen, prinses Margaretha (1899–1977, de latere prinses van Denemarken), prinses Märtha (1901–1954, de latere kroonprinses van Noorwegen en moeder van koning Harald) en prinses Astrid (1905–1935, jawel onze latere betreurde koningin Astrid en grootmoeder van onze huidige koning Filip), dol waren op deze taart.

Meer Zweedse receptje?

In deze Zweedse bak- en kookboeken vind je de lekkerste Zweedse receptjes.

Pin for later

Recept prinsessentaart

2 gedachten over “Zweedse prinsessentaart

Reacties zijn gesloten.