De Zweden zijn dol op (zoete) lekkernijen. Zo dol dat ze zelfs voor bijna alle lekkernijen een eigen feestdag hebben! Soms verzinnen ze een bepaalde dag voor een lekkernij, andere feestdagen zijn onlosmakelijk verbonden met bepaalde gerechten. En natuurlijk maakt al dat lekkers vaak ook gewoon deel uit van hun dagelijkse fika.
1 januari – pizzadagen
We beginnen het jaar met een internationale themadag. Wist je dat het op 1 januari internationale pizzadag is? Een themadag waar de Zweden met plezier aan meedoen. In Zweden serveren ze bij de pizza een typische kolensalade met een dressing. Zelf ben ik absoluut geen fan van dit bijgerechtje maar vertel dat niet verder aan mijn Zweedse vrienden!
12 januari – marsipanens dag
Ook marsepein kreeg zijn eigen dag.
Fettisdagen – Semla
40 dagen voor Pasen, begint de vastenperiode. De dagen hieraan voorafgaand wordt nog een laatste keer geschranst. In België gaan we bijvoorbeeld pannenkoeken eten op Vette Dinsdag. In Zweden eten ze massaal semlor (meervoud) op Fettisdagen. Hoewel de vasten door steeds minder mensen gevolgd wordt, blijft de semla (enkelvoud) enorm populair. Je kan deze lekkernij met amandel en slagroom tegenwoordig tussen kerst en Pasen in zowat elke Zweedse konditorie vinden. Je vindt meer info over deze Fettisdagen of Fastlaggsdag en een receptje hier.
3 februari – Morotskakansdag
Op 3 februari is het de dag van de worteltaart.
7 maart – Punschrullens Dag
Een punschrulle kan je het best vergelijken met onze mergpijpjes. Het bevat marsepein en beide uiteinden zijn in chocolade gedrenkt. De Zweedse versie zit vaak in groene marsepein en is iets anders van smaak. De vulling is ook anders. De punschrullar worden ook dammsugare (stofzuigers) genoemd. Je kan deze ook bij Ikea vinden.
De punschrulle worden traditioneel ook met eerste advent gegeten.
25 maart – Våffledagen
De dag van de wafel was oorspronkelijk Onze Vrouwe dag (Vårfrudagen) maar door de spraakverwarring is dit dus per toeval de dag geworden dat zowat elke Zweed zijn wafelijzer uithaalt en ze de dag van de wafel vieren. Dit zijn meestal dunne, klavervormige wafels die ze zowel zoet als hartig (bv met zalm en zure room) beleggen. Hier vind je een receptje voor Zweedse wafels.
12 april – Lakritsdagen
Be aware: in Zweden houden ze, net als in Nederland, van zoute drop. Zie je tussen de ingrediënten ‘lakrits’ staan en lust je, net als ik, geen drop – laat je dan niet vangen! Bij Max verkopen ze zelfs ijsjes met lakrits en elk jaar is er in Stockholm een grote lakrits-beurs.
11 mei – Chokladbollens dag
Chocoladeballetjes zijn erg makkelijk om te maken. Het is een populaire snack en dus kon hun eigen feestdag niet ontbreken. Wil je op 11 mei (of gelijk welke andere dag) zelf eens Zweedse chocoladeballetjes maken, dan vind je hier een makkelijk en zeer lekker recept.
27 mei – Muffindagen
Muffins zijn niet echt Zweeds en toch kregen ze hun eigen themadag. De blauwe bessen die je vaak in muffins vindt, zijn in overvloed in Zweden aanwezig en dat kan deze dag misschien verklaren.
6 juni – Sillens dag
De Zweedse nationale feestdag is ook de dag van de haring. Samen met zalm wellicht de meest gegeten vissoort in Zweden. Ook surströmning heeft zijn eigen dag, begin augustus.
9 augustus – Rulltårtans Dag
Een feestdag voor de opgerolde taart. Waarom ook niet hé.
Kräftskivan
In de tweede helft van augustus houdt zowat elke Zweed een kreeftenfeestje. De rivierkreeftjes worden massaal geserveerd en de Zweden gaan all the way met de decoratie: vlaggetjes, bavetjes met kreeften op,… Ook aquavit mag tijdens de kräftskiva niet ontbreken.
23 augustus – Kötbullens Dag
De befaamde Zweedse balletjes of köttbullar mogen natuurlijk ook niet ontbreken in het lijstje met themadagen voor eten.
3 september – Svampens Dag
De dag van de champignons.
28 september – Kebabens Dag
De dag van de kebab. Logisch in een land waar de kebabtenten en de hotdogkraampjes deel uitmaken van het straatbeeld.
1 oktober – Kaffedagen
Elke dag is koffiedag in Zweden. Toch hebben ze ook nog een echte dag van de koffie. Zweden behoren tot de koplopers wat koffie drinken betreft. Ik denk dat alleen de Finnen nog meer kopjes koffie per persoon per dag drinken.
4 oktober – Kanelbullens Dag
Dit zal zowat de populairste themadag in Zweden zijn. Het was de eerste dag voor eten waar ik mee kennis maakte. Wat velen niet eens meer weten is dat dit eigenlijk een commerciële dag is. Het hele verhaal achter kanelbullens dag én een overheerlijk recept vind je hier.
6 oktober – Gräddtårtans Dag
Slagroomtaartdag.
14 oktober – Räckmackans Dag
Een dag voor een broodje garnaalsla, jawel, ik verzin het niet. In Zweden zijn het trouwens roze garnalen en geen grijze zoals in België. In het begin luste ik die niet graag maar ik heb ze blijkbaar leren eten want nu zeg ik geen neen meer tegen een räckmacka. Ik verkies echter nogal altijd de grijze Noordzeegarnalen hoor!
7 november – Kladdkakans Dag
De naam kladdkaka doet iedere Nederlandstalige even fronsen. Kladdkaka is Zweeds voor kliedercake. Het is een overheerlijke chocoladetaart. Kinderspel om te maken! Ik vervang de boter vaak door yoghurt en laat een deel suiker achterwege om het wat gezonder en calorie-armer te maken. Dit is het soort cake dat je snel snel even kan bakken als je zin hebt in wat lekkers. Het recept voor kladdkaka vind je hier.
11 november – Chokladens Dag
Dat de internationale vrouwendag samenvalt met de dag van de chocolade kan geen toeval zijn.
14 november – Ostkakans Dag
Dag van de cheesecake!
22 november – Wienerbrödets Dag
En hopla, ook een dag voor wienerbrood.
1 december – Glöggens Dag
De Zweedse glühwein kreeg zijn themadag aan het begin van het echte winterseizoen. Hier vind je een recept voor glögg.
9 december – Pepparkakans Dag
Heerlijke pepparkakor of gemberkoekjes kan je zelf maken en eet je vooral in aanloop naar kerst. Liefst in combinatie met wat glögg. De koekjes zijn zo lekker dat ze het hele jaar door gebakken en gegeten worden. Je vindt kant-en-klaar deeg en de koekjes zelf ook bij Ikea.
13 december – Lussekatter
Op 13 december wil de traditie dat de kinderen hun ouders wekken met ontbijt op bed. Hier mogen de saffraanbroodjes of lussekatter niet ontbreken.
18 december – Kakans dag
Dag van de koekjes. Omdat er nog geen andere dagen waren waarop ze koekjes eten 😉
Julbord
Om het jaar af te ronden mag ook het kerstbuffet in dit overzicht niet ontbreken.
Podcast The Swedest Thing
Luister zeker ook naar de podcastaflevering over Zweedse feestdagen voor eten! De shownotes van deze aflevering vind je hier.
P.S. Beluister alle afleveringen van The Swedest Thing!
Ben ik nog een dag vergeten? Laat het dan zeker in de comments weten!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.