“Hier zijn er nog!”, klonk het uit het bos. Het waren de enthousiaste woorden van een van mijn medereizigers, op persreis voor The Edible Country in Skåne, in Zuid-Zweden. We waren op zoek naar paddenstoelen en daar had ze duidelijk een goed oog voor. Onze gids Camilla had ons geleerd hoe we de eetbare paddenstoelen eruit konden halen – van de 10.000 soorten zijn er slechts 100 eetbare soorten. Niet onbelangrijk want we waren de ingrediënten voor onze eigen lunch aan het zoeken, in de Zweedse natuur!
Een uurtje eerder waren we in Ormanäs aangekomen, op het domein van Robusta Äventyr in de zuidelijke provincie Skåne. De gids stond ons al op de oprit van haar domein op te wachten. De activiteit waar we aan zouden deelnemen kaderde in het project ‘The Edible Country’, dat Zweden in een duurzaam openlucht restaurant omtovert. Eentje waarbij je wel zelf je voedsel in de natuur moet gaan zoeken! Er stonden rieten mandjes klaar om onze vondsten in mee te nemen naar de openluchtkeuken. Hoewel de weersvoorspelling wisselvallig was, hadden we geluk met het weer. Het zonnetje kwam zelf even piepen!
Wat later hadden we onze mandjes al deels gevuld met wat we langs de kant van de lange oprijlaan hadden gevonden. Echt, ik keek op slag helemaal anders naar dat ‘onkruid’ dat daar stond. Ik lette zelfs extra op waar ik mijn voeten zette want plots zag ik er overal ‘voedsel’ in! We plukten niet zomaar raak. Camilla toonde ons wat eetbaar was en waar we op moesten letten.
Ik strekte me helemaal uit om nog enkele braambessen te plukken. Eentje in het mondje en de rest in het mandje. Ondertussen plukte iemand anders nog wat netels. We leerden dat het vooral de ‘haartjes’ aan de onderkant waren die voor de jeukende bultjes zorgden. Dat ik straks netels zou eten, had ik vanmorgen bij het opstaan toch echt niet verwacht. Ik kan je al verklappen dat ze, geroosterd, erg lekker waren en echt voor de finishing touch zorgden!
Daarna trokken we het bos in om nog meer te foerageren. Hier waren we in het bijzonder ook op zoek naar champignons. In de late zomer en prille herfst (voor de vorst in de grond zit) kan je in Zweden goed paddenstoelen plukken. Als je tenminste weet welke je kan eten en welke giftig zijn. Dat lijkt op het eerste gezicht vrij gemakkelijk maar er zijn altijd uitzonderingen. Het was dus wel goed dat we een professional mee hadden om ons te begeleiden, haha.
Plots zagen we tussen de bomen een sprookjesachtige locatie opduiken. Echt gestyled zoals je het zou dromen: een brede, lange eikenhouten tafel, zitbankjes met wollen dekentjes, prachtige tafeldecoratie uit de natuur en kaarjes. En dat midden in het bos. De zon scheen door de bomen en het plaatje was echt compleet. Ik nam een momentje om het ogenblik in me op te nemen. En ik niet alleen want heel de groep was plots stil. Alsof we betoverd waren. Heel even maar want we moesten meteen aan de slag: onze maaltijd zou zichzelf niet klaarmaken!
We begonnen met onze oogst te sorteren. Het was indrukwekkend om te zien wat we allemaal bijeen geplukt hadden. Allemaal uit de natuur en allemaal zelfgeplukt! We hadden er alle vertrouwen in dat we hier, met de hulp van Camilla, een gastronomische maaltijd mee konden maken. We deelden ons in groepjes in: een groepje voor het slaatje, een groepje voor het dessert, een groepje voor de champignons,… Zelf ging ik aan de slag met de champignons. Onze vangst werd nog aangevuld met enkele padddenstoelen die Camilla die ochtend al geplukt had, wat verderop in het bos. En er was ook versgevangen vis en een stukje wild voorzien.
Naast The Edible Country, heb je ook The Drinkable Country. De perfecte combinatie! Aan de hand van enkele receptjes van de beste sommeliers en bartenders van Zweden, maakten we onze eigen drankjes. Ideaal om te klinken op deze fantastische ervaring!
Het gesis van de champignons boven het vuur gaven ons het seintje dat het tijd was om de benen onder tafel te schuiven en te genieten van ons zelfgeplukt en zelfgekookt gerecht + dessert. Subliem!
Het Zweedse allemansrätt
De Zweden brengen van kleinsaf veel tijd door in de natuur. Die natuur is ook (met een paar uitzonderingen) voor iedereen toegankelijk door het allemansrätten of het allemansrecht. Dit staat in de Zweedse grondwet en de Zweedse levensstijl is er van doordrongen. Het betekent o.a. dat je bessen en paddenstoelen mag plukken in de vrije natuur, voor eigen gebruik en met respect voor de natuur.
In het weekend trekken ze er geregeld met familie en/of vrienden op uit om bessen te plukken of paddenstoelen en eetbare planten te oogsten. Zweedse kinderen leren van jongsaf welke planten en vruchten eetbaar zijn en welke niet. Die natuurbeleving is erg belangrijk en vanzelfsprekend voor de Zweden.
Koppel daar de New Nordic culinaire beweging aan en je weet dat Zweden de ideale plek is voor het duurzaamste en grootste gastronomische openluchtrestaurant ter wereld.
The Edible Country & The Drinkable Country
The Edible Country & The Drinkable Country zijn unieke culinaire concepten van Visit Sweden die je aanmoedigen om buiten in de natuur te zijn en volop van de natuur te genieten, ook op je bord en in je glas. Ze werkten hiervoor samen met vier Zweedse chefs met Michelinsterren (Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Jacob Holmström, en Anton Bjuhr) en een aantal beroemde Zweedse bartenders. Zo toveren ze Zweden om tot een groot gastronomisch restaurant en openlucht bar waar je zelf kunt koken en zelf je drankjes kunt samenstellen. In Zweden vind je veel eetbare planten, kruiden en wortels in de vrije natuur. En dankzij het Zweedse allemansrätt – het recht om voedsel dat in de natuur groeit te mogen plukken en oogsten- mag je daar ook gebruik van maken. En dat maakt Zweden tot het grootste, duurzaamste restaurant ter wereld!
Op verschillende, prachtige locaties in Zweden kan je aanschuiven aan tafel voor een lunch of diner met lokale ingrediënten. Geef toe, lokaler dan zelf ter plekke plukken kan niet! Op deze site kan je een van de 20 buitentafels of een van de 16 buitenbars online boeken. Je kan ofwel kiezen voor het DIY-pakket en in je eentje aan de slag gaan of je kiest om met een lokale kok of bartender samen een recept van Zweedse michelinsterrenkoks te maken.
De ingrediënten hiervoor haal je ter plekke uit de natuur. Bij de openlucht bars doe je hetzelfde en maak je samen met behulp van een recept een (meestal) alcoholvrij drankje of cocktail klaar, waarbij je gebruik maakt van kruiden en andere eetbare planten die je samen ter plekke verzamelt.
De recepten worden al naar gelang het seizoen en de beschikbare wilde planten aangepast. Bovendien groeien niet overal in Zweden dezelfde planten, kruiden en wortels en dus verschillen de recepten per regio, per tafel en per bar. Uiteraard kunnen de diverse recepten ook via de website worden gedownload waardoor je ook zelf deze maaltijden of drankjes kunt samenstellen.
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!
Met dank aan Visit Sweden & Visit Skåne.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.