Hoe duur is Zweden echt?

Zweden

Het zal de meest gehoorde opmerking zijn als ik het over Zweden heb: maar Zweden is toch duur? Het is een hardnekkig misverstand dat maar moeilijk de wereld uit te helpen is. Ok, bepaalde zaken zullen in Zweden wat duurder zijn dan in België of Nederland maar eigenlijk valt dat best mee. Andere dingen zullen dan weer een stuk goedkoper uitvallen.

Zweden lijkt me het goedkoopste land van Scandinavië. Ik vermoed dat het misverstand dat Zweden duur is, daar ook mee te maken heeft. De landen in de Nordics worden vaak over dezelfde kam geschoren. Terwijl ik de prijzen in de supermarkt in Finland en Zweden echt vergelijkbaar vond met deze bij ons. Ik herinner me enkel dat een fles cola in een supermarkt in Helsinki wel duurder was. Maar totaal niet te vergelijken met de ruim 6 euro die ik ooit betaalde voor een glaasje Fanta in een Noorse horecazaak!

Prijs/kwaliteit

Over het algemeen mag je stellen dat je meer kwaliteit krijgt in Zweden. Dat is toch mijn persoonlijke ervaring. Ik haal altijd het voorbeeld aan van dat hotel in Londen dat aan 230 euro per nacht te boeken was. De badkamer was gedeeld, op de gang. In Stockholm heb je voor dat bedrag een ruimere kamer met luxueuze badkamer. Je krijgt waar voor je geld in Zweden!

Dat merk je ook als je gaat shoppen. Scandinavische mode en Scandinavisch design kosten wat meer maar zijn vaak ook duurzamer geproduceerd. Ik koop liever 1 duurzaam stuk van 200 euro dan 20 gooi-weg items uit een fast fashion keten. En ja, die ketens vind je ook in Zweden en bovendien vind je er heel wat tweedehands boetiekjes (de meeste ketens hebben trouwens rekjes met ‘preloved’ items tussen hun gewone kledingrekken staan) dus shoppen hoeft niet eens duurder te zijn. Maar moet het altijd goedkoop zijn?

Diezelfde fijne prijs/kwaliteit vind je ook op restaurant. Ik ga graag uit eten en betaal graag wat extra als ze werken met lokale en kwalitatieve producten. Toch hoeft uit eten in Zweden niet duur te zijn. Lunchen kan je bijna overal voor ongeveer 10 euro (zie verder, dagens rätt). Waar ik eerlijk gezegd wel soms van schrik zijn de prijzen van een kanelbulle in een echte bakkerij (en dus niet in de supermarkt). Die zijn wel wat duurder dan de boterkoeken in België. De prijzen voor een diner zijn dan weer vergelijkbaar met een goed restaurant in België. Toch als je geen alcohol drinkt…

Alcohol in Zweden

Tja, als we het over het prijsniveau in Zweden hebben, kunnen we er niet onderuit: alcohol kopen in Zweden gaat net iets anders dan in België of Nederland. De prijzen bij Systembolaget vallen best mee. Op restaurant of café voel je een glaasje alcohol wel meer in je portemonnee. Reken op 10 euro voor een glaasje wijn. De glazen worden wat voller gedaan dan bij ons. Toegegeven, alcohol in Zweden is duur. Wat niet betekent dat Zweden duur is 😉

Wisselkoers

In Zweden betaal je met Zweedse kronen (SEK). Afhankelijk van de wisselkoers kan het zo nog een stukje goedkoper worden. In 2015 moest je delen door 10 en ruim naar boven afronden om van SEK naar euro te rekenen. Vlak voor de coronacrisis kon je bijna door 9 delen. Juni 2021 moest je door 10 delen en ruim naar beneden afronden. Het wisselt dus een beetje.

Budgettips voor Zweden

  • Gratis drinkwater – Neem een drinkfles mee en vul gerust aan de kraan. Het kraantjeswater in Zweden is prima!
  • Dagens rätt – Ik heb het hier al vaker laten vallen: zowat overal in Zweden kan je uitgebreid en goedkoop lunchen (tussen 11u en 15u). Voor zo’n 10 euro krijg je de dagschotel (of zelfs een heus buffet). Vaak ook met salad bar, brood & boter, water en koffie inbegrepen.
  • Påtår – Soms is het tweede kopje koffie gratis (of voor een klein bedrag, bv. 5 SEK) inbegrepen. In het Zweeds verwijzen ze naar deze refill met påtår.
  • Wildkamperen – Helemaal gratis overnachten, dat kan in Zweden. Check dit artikel voor de geldende regels rond wildkamperen in Zweden.
  • Kamperen – Vind je wildkamperen te avontuurlijk? Of wil je het wildkamperen afwisselen met een camping? Je betaalt in Zweden over het algemeen per plek en niet per persoon. Bovendien zijn ook de douches, elektriciteit enz. inbegrepen.
  • Gratis voorzieningen – De openbare toiletten zijn in Zweden bijna altijd gratis. Bovendien zijn ze ook zeer netjes en onderhouden.
  • Gratis musea en bezienswaardigheden – Heel wat musea zijn gratis toegankelijk. Betalende musea zijn bijna altijd gratis voor minderjarigen.

Pin for later

Is Zweden echt zo duur? Een hardnekkig misverstand over het prijsniveau in Zweden.