‘Inom Vallgraven’ in Göteborg is grotendeels omringd door 2 parken. Het ene park is Kungsparken, het andere park is Trädgårdsföreningen. Het is over dit tweede park dat ik het vandaag wil hebben. Trädgårdsföreningen in Göteborg is een van de best bewaarde 19e-eeuwse parken in Europa. Je vindt er duizenden rozen (er zijn wel 1900 verschillende soorten!), bloemtapijten en heel wat bomen. Het pronkstuk van dit park is Palmhuset, het palmenhuis. Deze gigantische serres dateren van 1878 en herbergen exotische planten uit een mediterraan klimaat. Trädgårdsföreningen is een heerlijke plek om te komen picknicken, te wandelen en te genieten van de bijzondere flora.
Geschiedenis
Het park werd in 1842 gesticht door koning Carl XIV Johan, op initiatief van de amateur-botanicus Henric Elof von Normann. De rozentuin is bekroond met sterren in de Groene Michelingids.
Geïnspireerd door de beroemde botanische tuinen in Greifswald en Berlijn, keerde kapitein Henric von Normann terug naar Göteborg met de droom van een tuinvereniging. Hier wilde hij een verzamelpunt voor tuinliefhebbers creëren en een botanische tuin aanleggen. Als voorbeeld nam hij The Royal Horticultural Society in Engeland.
Palmhuset
Palmhuset in Trädgårdsföreningen is een grote serre gebouwd van gietijzer en glas. Het werd gebouwd in 1878 met het Crystal Palace in Hyde Park in Londen als model. Het palmenhuis heeft een oppervlakte van bijna 1.000 vierkante meter.
In het middelste deel van het Palmenhuis, dat de hoogste plafondhoogte heeft, staan zo’n dertig verschillende planten – waaronder de palmen (Arecaceae) die het gebouw zijn naam gaven. In dit deel worden soms tentoonstellingen georganiseerd. Aan weerszijden van het middengedeelte zijn twee andere ruimtes, Tropikhuset en Vattenhuset in het oosten en Medelhavshuset en Kameliahuset in het westen. Elke serre heeft zijn eigen specifieke flora.
Praktisch
Handig om weten: het is een heerlijke plek om te picknicken maar zelf alcohol meebrengen is er streng verboden. Wil je een biertje of een wijntje drinken, kan je terecht bij de horecazaken in het park. Ook barbecueën mag niet in Trädgårdsföreningen.
Er zijn 3 horecazaken: Rosenkaféet (ligt in een 19de eeuws pand dat oorspronkelijk dienst deed als stal), Café Grindstugan (zit in een klein gezellig houten huisje) en Restaurang Trädgår’n (een groot modern pand waar regelmatig feesten gehouden worden).
Ben je met je hond in Zweden, dan moet je Trädgårdsföreningen helaas overslaan. De gebouwen en het park (en dus ook de aanplantingen) zijn beschermd. Blindegeleidehonden mogen wel mee.
Hoe bereik je Trädgårdsföreningen in Göteborg?
Er zijn verschillende ingangen naar het park. Op de foto hierboven zie je de ingang bij Kungsportsavenyen.
Afhankelijk van welke ingang je neemt zijn de dichtstbijzijnde haltes van het openbaar vervoer: Heden, Kungsportsplatsen of Centralstationen.
Openingstijden
Het park is het hele jaar door open. Van 1 mei tot 30 september is het open van 7u ’s morgens tot 20u ’s avonds. Van 1
oktober tot 30 april sluit het park om 18u. Er is gratis toegang tot het park.
Palmhuset is tijdens de zomermaanden (juni-juli-augustus) open van 12u tot 19u. In september is het open van 12u tot 18u. De overige maanden van het jaar is Palmhuset open van 10u tot 16u.
In de buurt
- Clarion Hotel Post
- Nordstan
- Avenyn
- Gamla Ullevi
Logeeradresjes in de buurt
Booking.comPin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.