25 maart is het Våffeldagen en dus bak ik, net zoals veel Zweden wafels. De typisch Zweedse wafels zijn hartvormig. Bij gebrek aan een hartvormig wafelijzer, bakte ik hier gewoon rechthoekige wafels. En dat gaat uiteraard ook prima! Ik kreeg van een Zweedse vriendin 2 receptjes die ze, afhankelijk van wat ze in huis heeft, regelmatig bakt.
Recept 1: Zweedse wafels
Ingrediënten
- 300 gram (vloeibare) bloem
- 500 ml slagroom
- koffielepel zout
- koffielepel suiker
Bereiding
Meng de helft van de slagroom met de bloem. Klop de rest van de slagroom op en meng de andere helft er voorzichtig onder.
Recept 2: Zweedse wafels
Ingrediënten
- 200 gram boter
- 350 gram bloem
- 1 koffielepel zout
- 2 koffielepels bakpoeder
- 750 ml melk
Bereiding
Smelt de boter. Meng de droge ingrediënten. Voeg hier de melk aan toe en vervolgens de gesmolten boter.
In het wafelijzer
Zorg dat je wafelijzer goed warm is, smeer voor de eerste wafel in met een beetje boter (gebruik een bakborsteltje) en vul je wafelijzer voor 3/4. Na 2 minuutjes is je wafel klaar.
Beleg voor Zweedse wafels
Bij wafels en pannenkoeken denk ik, als Belgische alleen aan zoet beleg zoals suiker, slagroom, confituur,… Maar de Zweedse hartvormige wafels lust ik ook met hartig beleg. Hieronder wat inspiratie:
- slagroom met confituur
- slagroom met bessen
- zalm, zure room en dille
- Skagenröra met ‘lojrom’ en uisnippers
Wil je eens wat anders, dan kan je een eetlepel kaneel onder je beslag mengen voor de zoete versie of een eetlepel gesnipperde dille voor de hartige versie.
Meer Zweedse receptjes?
In deze Zweedse bak- en kookboeken vind je de lekkerste Zweedse receptjes.
Disclaimer: de foto is van mijn ontbijt in Gripsholms Värdhus in Mariefred.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.