Op Skeppsholmen, een eiland in het centrum van Stockholm, vind je naast Moderna Museet en ArkDes nog een ander interessant museum: Östasiatiska. Het museum herbergt een indrukwekkende collectie aan kunst en artefacten uit Oost-Azië.
Östasiatiska bevindt zich in de gebouwen van de voormalige arsenaal van de Zweedse vloot uit de 17e eeuw. De collectie bestaat grotendeels uit voorwerpen die de Zweedse archeoloog Johan Gunnar Andersson meebracht na een bezoek aan de Gele Rivier en uit de privé-collectie van de Zweedse koning Gustaaf VI Adolf.
Het museum is gratis toegankelijk dus ook al zegt Oost-Aziatische kunst je niet zo veel, het kan altijd de moeite lonen om toch even binnen te lopen.
Kunst uit China
Een groot deel van de collectie van Östasiatiska komt uit China, voor het China was. Het gaat om een bijzondere collectie van Neolithisch aardwerk van ruim 1000 jaar voor het Middenrijk. Ook 3500 jaar van het Keizerrijk wordt door kunst en artefacten (waaronder porselein van de Oost-Indische Companie) in beeld gebracht, van het Bronzen tijdperk tot de Qing Dynasty. Daarnaast is er ook een collectie meesterwerken uit de Chinese schilderkunst van de laatste 900 jaar.
Kunst uit Japan en Korea
Een van de vaste tentoonstellingen van Östasiatiska over Japan gaat over samurai en ambachtslui uit de Edo-periode (1615-1868). In de beeldenhal staan sculpturen van het boeddhisme, het jaïnisme, het hindoeïsme en het Daoisme. De collectie over Korea bevat vooral aardewerk.
Tijdelijke tentoonstelling: Haenyeo – women of the sea
Dé reden voor mijn bezoek aan Östasiatiska was de tijdelijke tentoonstelling over Haenyeo, de vrouwelijke duikers van Jeju (vlakbij Zuid-Korea). Als duiker voelde ik me uiteraard verbonden met het thema, ook al zijn mijn funduiken in niets te vergelijken met het harde labeur van deze dames. Na mijn bezoek aan deze tentoonstelling steeg mijn bewondering voor de Haenyeo alleen maar.
Andere must visits voor duikers in Stockholm zijn trouwens het Vasa museum (dit is eigenlijk voor iedereen een echte must see!), Dyktankshuset en het nieuwe Vrak museum over wrakken.
De unieke cultuur van de Haenyeo
De Haenyeo duiken al sinds de 11e eeuw. Haenyeo zijn sinds de 17e eeuw enkel nog vrouwen. Zij zijn de voornaamste kostwinner, terwijl de mannen thuis blijven en voor het gezin zorgen. Er zijn wellicht 2 redenen waarom het de vrouwen zijn die duiken: doordat vrouwen van nature over een dikkere vetlaag beschikken, kunnen ze beter tegen de koude. Bovendien (dit is wellicht de voornaamste reden) moesten vrouwen geen belastingen betalen.
In 2016 werden de Haenyeo toegevoegd aan de UNESCO Representative List of Intangible Cultural Heritage of Humanity. Er zijn momenteel nog slechts 4800 Haenyeo-duikers. De meeste zijn ondertussen meer dan 60 jaar oud. Haenyeo werken tot rond hun 80ste. Ze duiken allerlei dingen op: van vissen tot schelpen en algen. Agar is hun belangrijkste vangst.
De volledige training van Haenyeo duurt 20 tot 25 jaar. Ze werken in 3 teams. Het A-team duikt tot -20 meter. Spectaculair, zeker als je weet dat ze amper gebruik maken van moderne apparatuur! Zo zijn harpoenen en duikflessen niet toegelaten. Dit zou leiden tot overexploitatie. Haenyeo leven volgens de seizoenen en dicht bij de natuur. Zo is bepaald wat ze in welke maanden mogen opduiken en hoeveel. Enkel op deze manier kunnen ze duurzaam te werk gaan. We kunnen duidelijk veel van hen leren!
In Japan heb je de vergelijkbare ‘ama‘. Het is een misvatting dat dit parelduikers zijn.
Sten Bergman
De basis voor deze tentoonstelling zijn de foto’s van Sten Bergman. Bergman was een Zweedse zoöloog die onder andere in Oost-Azië op expeditie ging om vogels te bestuderen. Het was op een van deze expeditiereizen in Zuid-Korea dat hij kennis maakte met de bijzondere cultuur van Haenyeo. Zijn foto’s zijn aangevuld met de portretten gemaakt door Hyung S. Kim.
Praktisch
Openingsuren
Het museum is gesloten op maandag. Op dinsdag is het open van 11u tot 20u. Van woensdag tot zondag zijn de openingsuren 11u tot 17u. De toegang is gratis.
Alle info op hun website. Je kan het museum ook virtueel bezoeken.
Hoe bereik je Östasiatiska?
Wandel de brug met de kroontjes (Skeppsbron) over van aan Nationalmuseet (vlakbij Grand Hotel) en neem op Skeppsholmen de trap (links) omhoog. Volg het pad en je komt bij Östasiatiska uit. Er staat vlak na de brug trouwens ook een grondplan van het eiland met alle bezienswaardigheden op aangeduid.
Wil je met het openbaar vervoer? Neem dan bus 65 van aan het Centraal station. De halte is ‘Östasiatiska museet’.
Adres: Tyghusplan, Skeppsholmen (Stockholm)
In de buurt
- Moderna Museet
- ArkDes
- Skeppsbron
- Nationalmuseet
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.