De semla-gekte is in alle hevigheid losgebarsten in Zweden. Na de semlawrap van 2 jaar geleden en de prinsessemla van vorig jaar, is het deze keer aan Mr. Cake om met de meest opgemerkte semla van het jaar uit te pakken. Van de oorspronkelijke semla blijft niet veel meer over. De gekende patissier Roy Fares behield enkel de klassieke ingrediënten en gaf er een geheel eigen twist aan: de nachosemla is geboren!
Toegegeven, ik was eerst erg terughoudend en was niet echt te vinden voor die creatieve semlor. Ik snap het wel: als je een semla eet, haal je het hoedje eraf en schraap je hiermee wat slagroom van de semla, een beetje zoals je nachos in een sausje dipt. De nieuwsgierigheid nam de overhand en dus stapte ik naar Östermalm om die veelbesproken nachosemla zelf te proeven. Spoiler: het was superlekker!
Amerikaanse invloeden
Mr. Cake opende pas in het najaar van 2017 en is de nieuwe zaak van Roy Fares en Mattias Ljungberg (ja, de man van de semlawrap), 2 gekende namen in de Zweedse patisserie-wereld. Mattias was de chef van Roy bij Tössebageriet. Naast salades, broodjes en de ‘gewone’ fika-gebakjes kan je er ook pompeuze taarten bestellen. In het weekend serveren ze brunch.
De nachosemla van Mr Cake
Het was erg druk bij Mr. Cake toen ik er de nachosemla ging testen. Desondanks was het er gezellig zitten. Er is duidelijk over de inrichting nagedacht. Naast de kleinere tafeltjes is er ook een grote ronde tafel waar je makkelijk kan aanschuiven als je alleen komt.
Ik bestelde dus de nachosemla. Ze serveren deze, net als nachos, in een doosje. Ik was vrij benieuwd naar de smaak. De driehoekige hoekjes smaakten naar het broodje van de semla en waren zelfs al lekker zonder de amandelmengeling en de slagroom. Gecombineerd was het natuurlijk nog beter!
Ik durf zelfs te zeggen dat ik deze nachosemla prefereer boven een gewone semla! Je hebt al het lekker van de semla + een beter alternatief voor het broodje. Want eerlijk, dat broodje van die semla is nooit echt lekker. Het is vaak te droog of net te soppig en het maakt het ook onhandig om te eten. Geef mij dus maar die innovatieve semla!
Tip: neem één doosje nachosemla voor 2 personen. Ik had halverwege eigenlijk al genoeg.
Fika
Ben je in Stockholm buiten de semla-periode (oorspronkelijk enkel op Vette Dinsdag maar tegenwoordig tussen kerst en pasen), dan is Mr Cake zeker ook een bezoekje waard. Op een paar maand tijd hebben ze zich tot de top van de fika-adresjes in Stockholm kunnen opwerken. Een adresje waar ik zelf ook graag nog eens terugkom!
Praktisch:
Openingsuren:
Mr Cake is elke dag open. Van maandag tot vrijdag tussen 7u30 en 18u, tijdens het weekend van 9u tot 17u.
Adres:
Rådmansgatan 12, Södermalm – Stockholm
In de buurt: Karlavägen, Stockholm Stadion, shoppen rond Stureplan of Odengatan, Humlegården,…