Millesgården is een beeldentuin en museum op Lidingö, een eilandje vlakbij Stockholm. Vroeger was dit het atelier en huis van kunstenaar Carl Milles en zijn vrouw Olga. Ze zijn allebei begraven ook begraven op dit domein. Naast het werk van Carl & Olga Milles, kan je er ook internationale kunstwerken zien.
Ik bezocht Millesgården op Lidingö in april 2019. Na een heerlijke lunch in Millesgården Lanthandel (waar je vanop het terras trouwens zicht hebt op de beeldentuin), bezocht ik eerst het museum, Konsthallen. Het was een indrukwekkende ruimte waar de kunstwerken wat in leken te verdwijnen.
Daarna verdwaalde ik met plezier in de beeldentuin en liet me van het ene bijgebouw naar het andere leiden. Ik ontdekte tussen alle kunstwerken ook een schilderij met Belgische roots: Frühling in Flandern van Erick Heckel uit 1916.
Het was voor mij de tweede keer op Lidingö, nadat ik er in 2016 meeliep met Lidingöloppet.
Geschiedenis van Millesgården
Het kunstenaarskoppel liet het huis met atelier en prachtige tuinen in 1908 bouwen. De Zweedse architect Carl M. Bengtsson ontwierp het huis. In de jaren erna haalde Milles inspiratie in de Italiaanse renaissance, kochten ze aanpalende gronden en lieten ze bijkomende gebouwen op het domein bouwen. Ze woonden er zelf tot 1931. In 1936 schonken ze het domein en alle kunstwerken aan de Carl and Olga Milles Lidingöhem Foundation. Het is het doel van de Stichting om het domein voor het publiek open te stellen in de geest van Milles. In 1950 kwam het koppel terug uit Amerika en namen hun intrek in Anne’s Huis, op de benedenterrassen van het domein. De meubels in deze woning zijn van de hand van Josef Frank die we ook van Svenskt Tenn kennen.
Praktisch
Hoeveel tijd reken je best voor een bezoekje?
Kunstliefhebbers rekenen best meer dan een halve dag uit om Millesgården te bezoeken. Naast de beeldentuin en het atelier zijn er nog verschillende gebouwen te bezoeken. Zelf ken ik niet zo veel van kunst maar ik vond het zalig om in de beeldentuin rond te lopen. Het is gewoonweg een prachtige locatie met zicht op het water.
Zelf spendeerde ik er ruim 3 uur en ik wil zeker nog eens terug. Er zijn jaarlijks 4 verschillende tijdelijke tentoonstellingen dus het is zeker een plek waar elke keer weer wat anders te ontdekken valt. Check zeker ook regelmatig de plattegrond zodat je geen stukken overslaat.
Bovendien mag je een lunch bij Millesgården Lanthandel zeker niet overslaan! Met zicht over de beeldentuin en het water én bovendien heerlijke gerechten is deze plek zeker een aanrader!
Gratis audio tour
Download de gratis app A Guided Tour in de app store en selecteer Millesgården voor een gratis audiotour.
Hoe bereik je Millesgården?
Millesgården ligt op zo’n 20 minuten van Stockholm. Ik reisde erheen met het openbaar vervoer. Ervoor had ik de rommelmarkt (loppmarknad) van Karla Plan bezocht. Ik nam daar dus de metro naar Ropsten en stapte daar over op de bus (nummers 221, 21 en 204 rijden naar Lidingö en Millesgården). Afstappen aan Torviks Torg. Van hier is het nog zo’n 300 meter wandelen (volg de pijlen).
In het terugkeren besloot ik te wandelen. Over de brug heb je mooi zicht op zowel Stockholm als Lidingö. Daarna gaat de route deels door de haven maar hier zou geïnvesteerd worden in een mooiere wandelroute.
Adres: Herserudsvägen 32, Lidingö
Openingstijden
Millesgården is gesloten op maandag. De andere dagen is het museum geopend van 11u tot 17u. Check de recente openingsuren op hun website.
Toegangsprijs
Volwassenen betalen 150 SEK voor een bezoekje aan het museum en de beeldentuin. Studenten en groepen vanaf 10 personen betalen 120 SEK. Tot 18 jaar is de toegang gratis.
Wil je het museum meerdere keren per jaar bezoeken, dan kan je een jaarpas kopen voor 275 SEK. Ook is toegang via de Go City Stockholm All Inclusive Pass inbegrepen.
In de buurt
Logeeradresjes in de buurt
Logeren op Lidingö? Check onderstaande overnachtingsmogelijkheden.
Booking.com
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.