Kamperen in Zweden: handige kampeerchecklist

(Wild)kamperen in Zweden

Of je nu kiest voor een camping of liever gaat wildkamperen, Zweden biedt voor elk wat wils. In dit artikel wil ik wat dieper ingaan op het kampeermateriaal dat je niet mag vergeten. Ik focus vooral op wie gaat kamperen met de tent maar ook wie met de camper of caravan reist, zal er vast enkele tips uit halen.

De beste kampeertips

Tent en toebehoren

Als je gaat trekken, zal je uiteraard een zo licht en compact mogelijke tent zoeken. Reis je met de auto en kan je een grotere tent meenemen, kies dan liefst eentje waar je nog een voortentje hebt zodat je bij regenweer beschut kan zitten. Denk ook aan een grondzeil, de haringen (aangepast aan de ondergrond) en een compacte hamer.

Voor een goede nachtrust, is het slaapmatje onontbeerlijk. Ik kies een zelfopblazend, goed isolerend matje. Een zelfopblazende slaapmat is handiger dan een luchtmatras en ligt minstens even comfortabel. Als het erg koud is, kan een extra isolatiematje voor eronder geen kwaad.

De zomers in Zweden kunnen vrij warm zijn maar ’s avonds en ’s nachts koelt het meestal flink af. Als ik ga kamperen bij ons of in het Noorden, kies ik altijd voor een warmte-lakenzak en een mummie-slaapzak die geschikt is voor temperaturen tot net onder het vriespunt (in de zomer) of tot ver onder het vriespunt (in de winter). Is het te warm met de mummie-slaapzak, dan kan de rits open of je kan proberen met enkel de lakenzak.

Ik neem trouwens geen extra kussen mee maar plooi een hoodie op en rol die dan in de kap.

Keukengerei

Barbecue

De Zweden houden van barbecuen. Je zal op veel plaasten ‘grillplats‘ zien staan. Dit zijn BBQ-plekken waar je normaal gezien vrij gebruik van kan maken. Check wel altijd de plaatselijke voorschriften. Zeker bij droogte is het verboden om vuurtjes te maken!

Cadac Safari Chef

Vorig jaar kocht ik een Cadac Safari Chef. Deze compacte gasbarbecue bestaat in 2 versies: eentje voor met grote gasflessen en eentje met compacte wegwerp gascartouches. Ik had hier bij het bestellen niet opgelet en heb nu deze met de gascartouches. Daar zijn voor- en nadelen aan. Ik weet niet welke ik had gekozen als ik me bewust was geweest van de keuze.

De Cadac Safari Chef is een alles-in-één. Je kan grillen, pannenkoeken bakken, wokken,… De wokpan doet ook dienst als deksel. Zo heb je eigenlijk een oventje en kan je ook pizza’s (ik kocht er de speciale pizzasteen bij) of broodjes bakken. Handig!

Hoe zit het met de gasflessen?

Neem je je gasbarbecue mee naar Zweden, check dan op voorhand even of je de gasflessen die je nodig hebt in Zweden kan kopen/laten vullen. Anders zal je dit van thuis uit moeten meenemen.

Picknickgerei

Stoelen en tafels kunnen handig en comfortabel zijn maar ook zonder lukt het prima. Om plaats te sparen in de auto koos ik voor een stoel en tafeltje van Helinox.

Picknickgerei is dan weer onmisbaar. Ik denk aan een BBQ-tang, scherp keukenmes, bekertjes, bordjes en bestek. Ik neem ook een opvouwbaar teiltje, biologisch afbreekbaar afwasmiddel en een sponsje mee.

Qua potten en pannen heb je met de Cadac Safari Chef eigenlijk alles. Afhankelijk van het kooktoestel dat je meeneemt, kan een klein pannetje en een kookpot handig zijn. Een wok vind ik ook altijd handig om eenpansgerechten klaar te maken.

Koelbox

Onmisbaar bij roadtrips en kampeervakanties is een (elektrische) koelbox. Deze van mij heeft zowel een aansluiting voor de sigarettenaansteker van de auto als voor een gewoon stopcontact.

Op het einde van de vakantie, ga ik nog even boodschappen doen in de ICA (of een andere Zweedse supermarkt) zodat ik een stukje Zweden mee naar huis kan nemen.

Kledij

Zelfs als ik voor meerdere weken op reis ben, probeer ik het altijd bij mijn handbagagekoffertje te houden. Die minimalistische reisstijl helpt me bij het inpakken van een trekkersrugzak. Ik organiseer mijn rugzak door packing cubes te gebruiken. Doe ik een roadtrip, dan grijp ik meestal naar mijn handbagagekoffer. Dat vind ik net iets praktischer om alles terug te vinden. Hoe je je spullen ook inpakt, zorg dat je niet te veel maar ook niets te weinig mee hebt.

Zelf kies ik meestal spullen die goed gecombineerd kunnen worden. Zowel qua stijl als qua gebruik. Ik ga voor laagjes. Zo kan je makkelijk iets extra aantrekken als het te koud wordt of iets uitdoen als het warmer is.

Kies voor spullen die snel drogen en comfortabel zitten. Dan kan je onderweg vlug een wasje doen en moet je minder kledij meesleuren. Bovendien droogt je kledij dan sneller als je onverhoopt in een regenbui terecht komt. Qua schoenen neem ik naast mijn teenslippers (om ’s nachts vlug naar het sanitair te lopen en voor de douches) altijd gesloten schoenen mee.

Vul verder aan met je badpak, een compacte handdoek, regen- en warme kledij (regenjas, muts, buff, warme fleece,…) en eventueel thermisch ondergoed. Als je graag gaat zwemmen zijn waterschoenen ook een goed idee. Sinds ik mijn voeten bezeerde bij een zwempartij in het natuurgebied van Stendörren, behoren waterschoenen tot mijn standaarduitrusting als ik in de zomer naar Zweden reis.

Niet vergeten

Herbruikbare waterfles

Het kraantjeswater in Zweden is perfect drinkbaar. Je kan er dus perfect van de kraan drinken. Meer zelfs: je vindt enkel gebotteld bruiswater in de winkel. De Zweden redeneren (terecht): waarom zou je zeulen met plastic of glazen flessen als het zuiverste drinkwater gewoon uit de kraan komt?

Zelf heb ik een paar Doppers. De kleine modellen passen perfect in de zijtasjes van de ReKånken van Fjällräven. Die rugzak is trouwens waterresistant en dus handig als dagrugzak. Er zit ook een matje in om op te zitten.

Daarnaast heb ik ook enkele bewaardozen voor voedsel bij mijn kampeeruitrusting zitten. Handig om de restjes te bewaren of om een picknick mee te nemen zonder dat je veel afval hebt.

Anti-muggenspray

Hier moet ik geen tekeningetje bij maken hé. Veel meren in Zweden en dus helaas ook veel muggen. Je kan geluk hebben en geen enkele mug zien. Je kan pech hebben en meteen vol muggenbeten staan. Toen ik met de Inlandsbanan naar Lapland reisde was ik op het ergste voorbereid. Ik had geluk: het muggenseizoen bleek nog niet begonnen! Een volgende Laplandreis viel voor mij een beetje in het water omdat er zoveel muggen waren dat ik niet echt meer kon genieten.

Vergeet in je EHBO-setje ook geen tekentangetje te steken. Controleer jezelf en je gezelschap regelmatig op teken.

Zonnepanelen

Zeker als je gaat wildkamperen kunnen draagbare zonnepanelen een welgekomen luxe zijn. Met deze zonnepanelen kan je je smartphone, externe batterij, fototoestel en zelfs je laptop opladen. Als er zon is ten minste.

Externe batterijen

Altijd standaard in mijn handtas: een externe batterij of power pack om mijn smartphone op te laden. Leuk detail: ik liet een gepersonaliseerde powerbank maken met een foto van Stockholm!

Oplaadbare zaklamp

Ik heb al jaren een zaklamp die je kan opladen door aan het hendeltje te draaien. Superhandig want nooit een platte batterij! In het Noorden, in de zomer, zal een zaklamp eigenlijk niet nodig zijn. Zelfs in het zuiden wordt het rond 21 juni niet echt volledig donker.

In de zomermaanden is een oogmasker onmisbaar voor een goede nachtrust.

Verdeelstekker en verloopstekker

Ervaren kampeerders zullen je aanraden zeker een verloopstekker (industriële naar gewone aansluiting) mee te nemen zodat je elektriciteit kan nemen op de camping. Een extra verdeelstekker is handig om meerdere elektrische apparaten tegelijk te kunnen opladen.

Kaart

Google Maps en andere digitale kaarten zijn zo ingeburgerd dat we de traditionele landkaarten uit het oog zouden durven verliezen. Toch is een papieren back-up geen overbodige luxe. Zeker wie kiest voor wildkamperen, zou wel eens met een platte batterij kunnen vallen. En dan? In een uitgestrekt land als Zweden bestaat de kans dat je dagen niemand anders ziet. Zorg er dus voor dat je een back-up hebt bv een analoog kompas en een stafkaart. Een reisgids is uiteraard ook handig!

Reparatiesetjes

Voor de tent, voor de luchtmatras,… met een paar T-wraps en een rolletje duct tape kom je ook al een eind.

Ben ik nog iets vergeten? Wat neem jij altijd mee op kampeertrip in Zweden?

Affiliate

Een gedachte over “Kamperen in Zweden: handige kampeerchecklist

  1. Het is inderdaad handig om vooraf even te checken of je de juiste gasflessen kan kopen in het land waar je naartoe gaat. Ik neem zelf ook altijd een gasfles mee voor de zekerheid. Je wil immers goed voorbereid zijn.

Reacties zijn gesloten.