Vandaag deel ik een receptje voor een lekker bijgerecht dat er trouwens ook best spectaculair uitziet. Je hebt het waarschijnlijk zelf wel al eens gezien, gegeten of misschien zelfs klaargemaakt. De kans is groot dat je er niet echt hebt bij stilgestaan dat het over een Zweeds gerecht ging. In elk geval: ik maakte thuis af en toe Hasselback aardappelen en het was pas een paar jaar geleden dat ik ontdekte dat dit eigenlijk Zweeds is.
Het bleek Leif Elisson die de Hasselback aardappel in 1953 voor het eerst creëerde tijdens zijn stage in Restaurang Hasselbacken op Djurgården in Stockholm.
Met kerst serveerde ik Hasselback aardappelen voor mijn familie en door hun enthousiaste (en ook verraste – want zij kenden het niet) reacties, besloot ik dit eenvoudig receptje hier nog even te delen.
Receptjes Hasselback aardappelen
Kies een paar mooie, grote aardappels uit, spoel ze goed af en dep ze droog. Snij daarna fijne plakjes tot net niet helemaal onderaan. De plakjes zijn best zo fijn mogelijk.
Leg de aardappelen in een ovenschaal en doe er wat gesmolten boter of olijfolie over. Kruid af met met zeezout en eventueel nog wat broodkruimels, geraspte amandelen of geraspte kaas. Dit gaat dan zo’n 45 minuten op 220°C in de oven. Tussendoor kan je nog even de boter/olie uit de ovenschaal weer over de aardappelen gieten.
Variëren op de Hasselback aardappelen kan naar hartenlust met zoete aardappelen, pompoen, rozemarijn, dille, boursin, peterselie, truffel, knoflook, ajuin, mozzarella,…
Bonustip Hasselback
Hoe vaak gebeurde het niet dat ik, ofwel mijn aardappelen niet diep genoeg gesneden had of dat ik ze per ongeluk helemaal doorgesneden had. In Zweden zag ik dat ze speciale houten hulpstukken verkopen voor de Hasselback aardappelen maar dan moest de grootte van je aardappel er wel inpassen.
Het is eenvoudig: leg aan elke kant van de aardappel een houten lepel. De houten lepels moeten ongeveer dezelfde dikte hebben. Je kan nu snijden tot je mes de houten lepels raken.
Meer Zweedse receptjes?
In deze Zweedse bak- en kookboeken vind je de lekkerste Zweedse receptjes.
Die truc met houten lepels is goed gezien, moet ik onthouden 🙂