Een klein huisje verscholen tussen wat hogere modernere gebouwen. Ware het niet dat Ebbas Hus me aangeraden was, ik was er wellicht gewoon voorbij gepasseerd. Toch schuilt achter het kleine geveltje een heel verhaal.
Ebbas Hus (Het Huis van Ebba) is Malmö’s kleinste museum. Het is enkel op woensdag open van 12u tot 17u en het is zeker een bezoekje waard. Je kan het museum gratis bezoeken. Een mooie boodschap in het gastenboek wordt door de vrijwilligers zeker geapprecieerd.
Terug naar het begin van de 20ste eeuw
Het kleine rijhuisje (Snapperupsgatan 10) heeft een goed bewaard en origineel interieur uit 1910. De binnenkant ziet er nog precies zo uit als toen Ebba Olsson er met haar gezin woonde. Ebba weigerde het haar huis te verkopen aan bouwpromotors en bleef er wonen terwijl rondom haar rijhuisje grotere appartementsblokken als paddenstoelen uit de grond schoten.
Ebba woonde er oorspronkelijk met haar ouders en haar broer. Het huis was nog van Ebba’s grootvader geweest. Haar vader Olof Olsson erfde het en ging er met zijn vrouw Anna en hun kinderen Ebba en Thure wonen. Anna was geen voorstander van de verhuis geweest. De wijk rond de Caroli kerk had een slechte naam door de vele biercafés en bordelen.
Ebbas Hus, bij Ebba thuis
De familie Olsson waren relatief welgesteld. Olof had een mooie baan als stadsopmeter. Hij werkte in de haven en bediende er de weegschaal voor de goederen. In het huis liet hij elektriciteit en waterleidingen leggen, wat voor die tijd als luxe aanzien werd. De familie had ook 2 huisdieren: een kanarievogel en een hond, Jutta.
Ebba verliet het ouderlijk huis toen ze 15 was om een opleiding tot hoedenmaakster te volgen. Toen haar vader ziek werd, ging ze terug thuis wonen om de zorg voor hem op zich te nemen. Haar moeder stierf in 1961 en Ebba bleef alleen in het huis wonen.
Ook in de jaren ’60 toen de lokale politici ervoor kozen om in de wijk nieuwe appartementen op te trekken, bleef Ebba in haar huis wonen, met het buitentoilet en zonder warm water. Pas in 1984 besloot ze ook haar intrek te nemen in een modern appartement.
Het kleinste museum
Toen Ebba het huis verliet, besloot ze – samen met haar schoonzus – dat ze het huis zouden doneren aan de stad Malmö. De voorwaarde was dat het huis gebruikt zou worden om kinderen te laten kennismaken met hoe het was om in die tijd te leven. In 1991, 2 jaar na Ebba’s dood, opende Ebbas Hus als museum.
Beneden kom je in de kleine, gezellige woonkamer. In een hoek staat een authentieke Zweedse tegelkachel (kakelugn), de enige vorm van verwarming in het huisje. Pas boven op de slaapkamer valt op hoe koud het in het huisje was. Warm water was er niet. Het toilet bevond zich op de koer. In de keukenkasten vind je producten en voorwerpen van weleer. Trek gerust de kasten eens open en doe alsof je thuis bent, is het advies wat de vrijwilligers die instaan voor Ebbas Hus geven.
Een bezoekje duurt zo lang als je zelf wil. Achteraf praatte ik nog even na met de vrijwilligers. Ze dragen Ebbas Hus een warm hart toe en ik kan hen alleen maar gelijk geven. Ben je op woensdagmiddag dus in Malmö, zet dan zeker een bezoekje aan Ebbas Hus op de planning. Het is voor mij in elk geval één van de toppers van deze Zuid-Zweedse stad!