Dineren bij Brutalisten in Stockholm

Brutalisten Stockholm

Een chef die gerechten creëert met maar 1 ingrediënt, hooguit aangevuld met water en zout, het trok onmiddellijk mijn aandacht. Zo bekomt de chef een pure keuken waar de smaak van dat ene ingrediënt centraal staat. Het is het concept van restaurant Brutalisten in Stockholm, onder leiding van Carsten Hölle.

Koken en toveren met 1 ingrediënt

Met 1 ingrediënt koken, het zet de chef aan tot creativiteit. Want een ingrediënt kan op verschillende wijzen bereid worden en zo telkens verrassen. Bij een aantal van de gerechten bij Brutalisten krijg je eenzelfde ingrediënt op verschillende wijzen klaargemaakt.

Als gast betekent dit niet dat je maar 1 ingrediënt moet eten. Nee, je hebt de keuze uit een uitgebreide menukaart. Je kiest enkele gerechtjes. En hoewel elk gerecht apart geserveerd wordt, kan je zelf wel de smaken combineren. Een bijzondere culinaire ervaring!

Aperitief Brutalisten Stockholm

Als aperitief koos ik voor een alcoholvrije brutalistische frambozendrankje. De toon was meteen gezet. Kiezen uit de menukaart was niet eenvoudig. Overleg met je tafelgezelschap zodat je zoveel mogelijk verschillende gerechtjes kan proeven. Ook leuk: je kan tijdens het diner nog gerechtjes bij bestellen. De chef kiest de volgorde waarop de gerechtjes op tafel verschijnen.

Mijn persoonlijke favorieten? De St. Jacobsnootjes, oesters en de Skåne oesters. Mijn tafelgezelschap was dan weer heel enthousiast over het stukje malse vlees.

Gebakken, gestoofd, gekookt,…

Champignons bij Brutalisten worden op verschillende manieren klaargemaakt.

Hoeveel manieren kan jij bedenken om een champignon klaar te maken? De chef van Brutalisten kan in elk geval verschillende bereidingswijzen bedenken. Als gast proef je hoe de bereidingswijze de smaak van het pure ingrediënt beïnvloed. Een mooi voorbeeld was deze champignon. Grappig detail: de lampen in het restaurant lijken wel op dit gerecht geïnspireerd! Of zou het andersom zijn?

Als afsluiter hadden we een dessert met 2 ingrediënten. Deze vind je op de menukaart terug als Semi-Brutalist. Het hoofdingrediënt was geitenkaas. Eerlijk, persoonlijk vond ik dit dessert een mindere. Wat dan ook weer heel veel zegt over de hoge kwaliteit van de andere gerechtjes!

Dessert Brutalisten Stockholm

Restaurant Brutalisten: praktisch

Veggie, vlees of vis, er is voor elk wat wils. Ondanks dat je verschillende gerechtjes combineert, valt de rekening aan het einde van de avond nog best mee. Er zijn niet zo veel zitplaatsen in het restaurant dus reserveren is aan te raden. Een spontaan bezoek kan ook altijd: ze houden enkele tafeltjes vrij voor wie niet gereserveerd heeft. Wij hadden geluk en kregen een van de laatste tafeltjes te pakken.

Hoe bereik je Brutalisten

Brutalisten ligt op Norrmalm, in het centrum van Stockholm. Wandel van luxe warenhuis NK verder noordwaarts de Regeringsgatan in. Het restaurant bevindt zich aan de linkerkant, op de hoek met Kungsgatan.

Dichtstbijzijnde metrohalte: Hötorget.

Adres: Regeringsgatan 71, Stockholm

Openingstijden

Brutalisten is open van dinsdag tot zaterdag van 17u tot 1u ’s nachts. (Net als vele andere restaurants in Stockholm is Brutalisten in de zomermaanden enkele weken gesloten. Terug open op 11 augustus 2022.)

Reserveren kan via de website.

In de buurt

Pin for later

Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!

Dineren bij restaurant Brutalisten in Stockholm waar de chef gerechten op tafel tovert met maar 1 ingrediënt: een bijzondere culinaire ervaring!