Heel wat sterrenrestaurants hebben ook een toegankelijkere bistro. In Zweden noemen ze dit wel eens ‘bakfickan’. Letterlijk: de achterzak. Deze kleine zusjes van de sterrenrestaurants delen vaak dezelfde chef die de gerechten op de menukaart samenstelt, soms delen ze zelfs dezelfde keuken. Is een sterrenrestaurant een beetje boven je budget maar hou je van lekker eten, dan loont het de moeite om op zoek te gaan naar de ‘bakficka’ van het restaurant.
De eerste ‘bakficka’
De moeder der bakfickans is Bakfickan, de bistro die je aan de achterkant van het gerenommeerde Operakällaren in Stockholm vindt. Backfickan opende in 1962 en had de bedoeling om typische ‘husmanskost‘ zoals de Zweedse balletjes en gravad lax (gemarineerde zalm) te koken met dezelfde zorg en aandacht als in de sterrenrestaurants. Ze haalden verder hun inspiratie uit Amerika: je kan niet reserveren en er zijn ook zitplaatsen aan de bar.
Bakfickan/Operakällaren
Wie in Bakfickan gaat eten mag dus rekenen op sterrenrestaurant-kwaliteit. Bakfickan deelt namelijk de keuken met het chique Operakällaren dat om de hoek zit en vaak al op voorhand volledig volzet is. De prijzen zijn in deze bistro-versie een stuk goedkoper.
Ik ging er in december 2016 eten en koos toen voor de gerookte zalm. Dit was ongeveer 20-25 euro. Enorm betaalbaar dus. Wel een kleine waarschuwing als je er graag een glas wijn wil bij drinken. Je betaalt zo’n 10 euro (of meer, afhankelijk van welke wijn je kiest) per glas. Alcohol in Zweden is niet goedkoop.
Bakfickan is zeker een aanrader als je kwaliteit zoekt. Ook wie op zoek is naar traditionele Zweedse gerechten met een Franse twist, is hier aan het juiste adres. Verder heb je een beetje geluk nodig om een vrije tafel of een plekje aan de bar te vinden want je kan niet reserveren. Er is plaats voor amper 28 personen.
Je vindt Bakfickan vlakbij Operahuset en Kungsträdgården in Norrmalm. Meer info over Bakfickan vind je op hun website.
Beste, we gebruikten jouw blog als leidraad voor onze trip naar Stockholm. Zeer nuttig! We deden zo goed als alles per fiets, een ongelofelijke ervaring omdat de infrastructuur zo goed aan fietsers is aangepast en je op een minder vermoeiende manier dan te voet heel veel kan zien (Djurgarden, onze favoriet!!). Het viel ons ook op dat er weinig wagens rijden. Nog een leuk adresje dat we ontdekten: Speceriet. Het is de bistro van het sterrenrestaurant Gastrologic.
Groetjes,
Greet
Dag Greet, wat leuk om horen! Speceriet is inderdaad een topadresje 🙂 Groetjes, Heidi