Ärtsoppa och pannkakor

Erwtensoep met pannenkoeken, het is een traditioneel Zweeds gerecht dat vooral op donderdagavond geserveerd wordt. Ärtsoppa och pannkakor wordt met gele erwten gemaakt. Bij de pannenkoeken serveren ze verse room en confituur. Je kan de erwtensoep ook kant-en-klaar kopen (er is ook een vegetarische variant te vinden in de supermarkt).

ärtsoppa

Hoe ärtsoppa maken?

Wie zelf aan de slag wil om Zweedse erwtensoep te maken vind hier een receptje. Omdat ik zelf geen vlees eet, heb ik het vlees uit het recept weggelaten.

  1. Leg 5 dl gedroogde gele erwten gedurende 6 à 12 uur te weken in anderhalve liter water en een snuifje zout.
  2. Giet het water af en doe de erwten in een pan met 1,3 liter water met zout. Breng aan de kook.
  3. Schil een kleine ui en steek er 3 kruidnagels in. Voeg de ui toe aan het water en de erwten. Laat de soep anderhalf uur koken.
  4. Haal de ui eruit. Kruid af naar eigen smaak met zout, marjolein of tijm.
  5. Bak de pannenkoeken: de Zweden bakken hun pannenkoeken zo dun mogelijk.
  6. Serveer met slagroom en jam.
  7. Smakelijk!

Meer Zweedse receptjes?

In deze Zweedse bak- en kookboeken vind je de lekkerste Zweedse receptjes.