Hellasgården is een populaire plek in het natuurreservaat van Nacka, net buiten Stockholm waar het hele jaar rond heel wat te beleven valt. Ik trok naar Hellasgården in de winter, ging er ijsschaatsen en sprong er na de sauna in een gat in het ijs om af te koelen.
Hoe bereik je Hellasgården?
Hellasgården ligt op amper 20 minuutjes van het centrum van Stockholm. Neem bus 401, richting Älta, aan Slussen (er zijn nog enkele jaren werken aan Slussen, toen ik er was vertrok bus 401 aan platform ‘X’) en stap af aan de halte ‘Hellasgården’. Deze bus rijdt erg regelmatig. Check de app van SJ voor de juiste dienstregeling. Je kan via deze app ook je busticket kopen. Op de bus zijn geen tickets te koop. Vanaf de bushalte kan je de meute volgen. Je ziet het gebouw van de plaatselijke sportclub meteen.
Je kan ook wandelen naar het natuurgebied. Ik keerde te voet terug en Google Maps stippelde voor mij een aangename route uit langs een wandelpad langs het water. Van Hellasgården naar Södermalm is het ongeveer 5 km. Het is een heuvelachtige wandeling maar zo even in de natuur wandelen, geeft heel wat energie. Bovendien zijn er op Södermalm veel leuke café’s waar je je energieniveau zo weer kan aanvullen. Zelf stopte ik bij Älskade Traditioner voor een milkshake met alles erop en eraan!
Wat kan je in de winter doen in Hellasgården?
Zoals gezegd kan je het hele jaar door ontspannen in Hellasgården. Er zijn activiteiten die het hele jaar doorgaan, anderen zijn vooral voor de zomer en aangezien ik er op een koude januari-dag was, vertel ik graag wat meer over Hellasgården in de winter.
Tip: zeker in de weekends kan het er erg druk zijn. Je bent er best vroeg bij. In de wintermaanden begint het om 14u30 ook alweer te schemeren. Iets om zeker rekening mee te houden als je van plan bent ver te schaatsen, wandelen,…
IJsschaatsen
Zowat iedereen op de bus stapte af aan de halte van het natuurreservaat. De meesten kwamen om te schaatsen op het meer, Källtorpsjön. Er stond een lange wachtrij aan het huisje waar ze ijsschaatsen verhuren. Het was vrij druk op het bevroren meer. Hele familie’s bonden de schaatsen aan. Anderen hadden avontuurlijkere plannen en planden een heuse schaatstour langs de verschillende delen van het meer.
IJsschaatsen op natuurijs is niet zonder gevaar. Informeer je goed bij locals die ervaring hebben met schaatsen op natuurijs en voorzie veiligheidsmateriaal. Een demonstratie van hoe dat veiligheidsmateriaal te gebruiken zie je in dit filmpje.
Langlaufen en sleeën
Als het sneeuwt biedt Hellasgården de langlaufliefhebbers ook mooie en afwisselende parcours. In de sneeuw mogen ook de sleeënde kinderen niet ontbreken. Bij gebrek aan sneeuw vond je ze met hun slee ook op het ijs.
Bastu
Voor een authentieke Zweedse sauna-ervaring kan je hier bij Hellasgården in de winter ook terecht. Voor amper 65 kronen kan je genieten van de sauna (in het Zweeds noemen ze dit ‘bastu’). Na de saunabeurt kan je het meer Källtorpsjön induiken voor wat verfrissing. Ja, ook als het ijskoud is. Als het meer bevroren is, maken ze een gat in het ijs. Ik kan getuigen: het is een heerlijk gevoel om je na de bastu in het ijskoude water onder te dompelen. Een unieke sensatie die je gewoonweg moet beleven als je in Zweden bent!
Let wel in deze sauna is badkledij verboden. Meteen ook de reden waarom er geen foto’s zijn van mijn ice-dipping, haha.
Andere populaire activiteiten in Hellasgården in de winter zijn de utegyms (buitengyms), mountainbiken, joggen of powerwalking,… Weer opwarmen kan rond de barbecue waar de Zweden hun worstjes of (prins)korv grilden of in Storstugan waar ze broodjes en fikabroodjes serveren.
Durf jij het aan om in het ijskoude water te springen na de sauna? Of hou je het liever bij wat ijsschaatsen?
Pin for later
Bewaar dit artikel op Pinterest zodat je het later gemakkelijk terugvindt!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.