In het centrum van Stockholm, op Gamla Stan – de oude stad, kan je het Koninklijk Paleis bezoeken. Dit is sinds enkele jaren echter niet meer de plaats waar het koningspaar zelf woont. Kungliga Slottet gebruiken ze vooral voor officiële gelegenheden. Ook hun woning, Drottningholm Slott kan je deels bezoeken. Dit kasteel ligt net buiten de stad, op het eiland Lovön in het Mälarmeer, en kan je zowel over land als met de boot bereiken. Wij (mijn moeder en ik) kozen voor een daguitstap met Strömma Kanalbolaget.
Het kasteel
Drottningholm Slott was tijdens de 18e eeuw de zomerresidentie van het Zweedse hof. Het kasteel dateert van 1580. In 1661 kocht de Zweedse koningin-regente Hedvig Eleonora het kasteel. Datzelfde jaar nog was er een brand die het kasteel helemaal vernielde. Hedvig Eleonora liet het kasteel terug opbouwen en woonde er tot haar dood in 1715.
Wat later kreeg de kroonprinses Louisa Ulrika het paleis van koning Frederick als huwelijkscadeau. Ze liet de binnenkant renoveren en liet ook het Drottningholm theater heropbouwen. Samen met haar man Adolf Frederick woonde ze in het kasteel tijdens hun regeerperiode. In 1777 verkocht Louisa Ulrika het gebouw aan de Zweedse staat. Haar zoon, Gustav III gebruikte het kasteel als zomerresidentie. De volgende generaties gebruikten het kasteel steeds minder en lieten het zelfs deels verwaarlozen.
Toch kon het paleis begin jaren 1800 voor het eerst bezocht worden en werd het park opengesteld zodat er kon gepicknickt worden. In 1846 begon koning Oscar I met de eerste opknapwerken van het kasteel. Ook Oscar II ging verder met de opfriswerken maar beide Oscars kregen heel wat kritiek omdat ze het kasteel moderniseerden in plaats van te renoveren. In 1907 liet Gustav V het kasteel herstellen in de oorspronkelijke stijl. De werken duurden maar liefst 4 jaar!
Sinds 1981 woont de huidige koninklijke familie in Drottningholm Slott. 10 jaar later kreeg het paleis, als eerste in Zweden, een plaatsje op de lijst van UNESCO-erfgoed. Naast de koning en koningin wonen ook prins Carl-Philip en zijn echtgenote prinses Sofia samen met hun gezin op het domein. De kroonprinses Victoria woont met haar gezin in Haga Slottet.
De porseleinkamer
Nog voor je het kasteel binnengaat, kan je al een blik werpen op de porseleinkamer (links voor je de hoofdingang naar het kasteel neemt). Koning Oscar II liet deze kamer bouwen om met zijn porselein te pronken.
De bibliotheek
Persoonlijk vond ik de bibliotheek één van de mooiste ruimtes die je in Drottningholm Slott kan bezoeken. Het was Hedvig Eleonora die deze ruimte liet inrichten om haar grote collectie boeken te huisvesten.
Ook niet te missen is de State Bedchamber van Hedvig Eleonora waar je haar bed ziet staan. Toch sliep ze nooit in deze kamer. Ze woonden (zoals het koningspaar nu trouwens ook) in de zuidelijke vleugel van het paleis.
De tuin
De tuin van Drottningholm Slott is gigantisch. Er is een baroktuin en een Engelse tuin. Er is een groot park met vijvers en er zijn zelfs verschillende kleinere eilandjes in die vijvers en meren.
In de tuin vind je ook het slottheater, het Chinees paviljoen en de slotkapel. Het Chinees paviljoen was een verjaardagscadeau van koning Adolf Frederick aan zijn echtgenote Lovisa Ulrika. Het slottheater is het oudste theater ter wereld dat nog steeds in gebruik is. Het slottheater dateert van 1764. Tijdens de zomermaanden worden hier diverse ballet en opera-opvoeringen gehouden.
Restaurant
We vroegen ons op voorhand af of je daar in de buurt iets zou kunnen eten. Naast het bezoekerscentrum waar je tickets kan aankopen (wij hadden een Stockholm Card waar Drottningholm Slott + de boottocht ernaar toe inbegrepen waren en moesten dus niet aanschuiven voor tickets), bevinden zich ook (erg propere en ruime) toiletten en een restaurant met groot terras. Je kan er terecht voor lunch of fika.
We hadden er een heerlijk gerecht met warmgerookte zalm, een lekkere, frisse dressing en gestoomde aardappelen. Het kan hier best druk zijn. Het is dus aan te raden om al vroeg naar Drottningholm Slott te vertrekken. Wij waren er rond 10u30 en deden ongeveer anderhalf uur over het bezoek aan het slot. We waren dus relatief vroeg in het restaurant voor de lunch. Wat later was het al moeilijker om nog een plekje op het terras te bemachtigen.
Boottocht
We hadden een Go City Stockholm All Inclusive Pass waar een daguitstap naar Drottningholm met een boottocht inbegrepen is. De boten vertrekken van bij Stadshuskajen op Kungsholmen. De boottocht duurt ongeveer een uurtje en toont je Södermalm en Kungsholmen vanop het water.
Je passeert ook Långholmen, een groen eiland waar je tot 1975 de grootste gevangenis van Zweden kon vinden. Nu kan je in deze oude gevangenis overnachten.
Ook Lilla Essingen en Stora Essingen vaar je voorbij. In Stora Essingen vielen de prachtige villa’s met eigen aanlegsteiger me op. Iets om te onthouden als ik ooit de lotto win!
Hoe over land bij Drottningholm geraken?
Geen zin in een boottocht? Je kan Drottningholm ook over land bereiken. Neem de metro tot Bromma en stap daar over op een bus. Voor de dienstregeling: SJ. Ook met de auto kan je Drottningholm vlot bereiken. De fiets is ook een optie. Er is een goede fietsroute die vanuit het centrum van Stockholm vertrekt (pijltjes Drottningholm volgen).
Adres: Drottningholm
Tip voor wie Drottningholm Slott met kinderen wil bezoeken: een zoektocht in het paleis (meer info ter plekke).
Voor openingsuren, toegangsprijzen en andere praktische info kan je op de site van Drottningholm Slott terecht. Met de Go City Stockholm All Inclusive Pass heb je gratis toegang.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.